Voor het mogen rijden met een motor op de openbare weg is het niet vreemd dat je een motorrijbewijs moet bezitten, naast het praktijkexamen moet je ook slagen voor de theorie – deze kun je het gemakkelijkst doen door een motortheorie cursus te volgen. Motoren zijn immers machines waarop je zowel flink wat schade uit kunt delen, als kunt incasseren. Je bent nog weer een stuk kwetsbaarder dan wanneer je in een auto rijdt.

Hoe gaat het halen van een motorrijbewijs in het werk? Wij vertellen je het een en ander over wat je moet weten voor je motorrijlessen gaat nemen.

 

Het motorrijbewijs begint met een theorie-examen

Net zoals met het autorijbewijs geldt ook voor een motorrijbewijs dat je examen moet doen, bestaande uit een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte. Veel mensen willen direct op de motor stappen, omdat ze dit al hun hele leven hebben gewild. Het is echter verplicht dat je eerst theorie-examen doet, behalve als je al over een autorijbewijs beschikt.

Wil je zo snel mogelijk het theorie-examen halen? Je kunt dit beter maar zo snel mogelijk achter de rug hebben, want dan kan je ook direct motorrijlessen gaan nemen, als je tenminste 17 jaar of ouder bent.

Altijdgeslaagd.nl biedt theoriecursussen in één dag. Binnen een enkele dag wordt je al de kennis aangereikt om glansrijk je theorie-examen te halen. Dit examen neem je dezelfde dag nog af bij het CBR, waar je door ons naartoe wordt gebracht en gehaald. Onze cursus is gericht op het foutloos kunnen beantwoorden van de vragen die het CBR je stelt.

Dus wil je je theorie-examen zo snel en probleemloos mogelijk achter de rug hebben, zodat je snel rijlessen kunt nemen en je motorrijbewijs kunt gaan halen? Schrijf je dan in voor een theoriecursus bij Altijdgeslaagd.nl!

 

Het praktijkexamen van je motorrijbewijs

Nadat je het theorie-examen hebt gehaald, kan je motorrijlessen gaan nemen. Dit kan al als je 17 jaar oud bent, maar de twee praktijkexamens kan je pas gaan afnemen als je 18 bent. Motorrijlessen kan je op verschillende plaatsen krijgen. Woon je in Amsterdam, dan vind je hier een aanmeldingsformulier voor motorrijlessen in onze hoofdstad.
Het praktijkexamen bestaat uit twee delen, namelijk voertuigbeheersing en verkeersdeelneming. Voor beide onderdelen moet je examen doen en pas als je voor beide bent geslaagd, krijg je je motorrijbewijs. Voertuigbeheersing betekent dat jij goed kunt omgaan met je motor en deze op de juiste wijze weet te besturen. Bij sommige rijscholen met een eigen circuit, ga je pas de openbare weg op als je voor het praktijkexamen voertuigbeheersing bent geslaagd.
Het is echter begrijpelijk dat men ook wil testen of jij je verantwoordelijk en veilig gedraagt in het verkeer en alle daar geldende regels goed kent. Dit wordt getest in het praktijkexamen verkeersdeelneming.

 

Examen doen

Is jouw rijinstructeur van mening dat je klaar bent voor een van de praktijkexamens, en denk je zelf ook dat dit je wel gaat lukken? Dan kan je een examen inplannen met het CBR, met behulp van je rijinstructeur. Jouw rijschool kan in hun systeem zien wanneer een examinator beschikbaar is. Zij kunnen een afspraak voor je inplannen om examen te doen. Hiervan krijg je een officiële uitnodiging, zodat je weet wanneer het jouw beurt is.

Wil je je motorrijbewijs zo snel mogelijk halen? Voor het praktijkgedeelte zijn eigenlijk geen shortcuts, je moet net zo lang oefenen tot je echt goed kunt rijden op je motor. Het theoriegedeelte kan je wel zo snel mogelijk halen, door je in te schrijven op een theoriecursus van Altijdgeslaagd.nl!